ann dorthe profilbillede

Erhvervscoach med fokus på gode teams, samarbejde, trivsel og resultater
Ann Dorthe Pedersen
anndorthe@maxpositiv.dk
+45 2750 6213

Belbins teamroller

Belbins teamroller er et profil- og analysemetode, der er specifikt udviklet til at sammensætte det bedste team til opgaven.

Nogen kalder også metoden for en Belbin test, men faktisk er der mange flere muligheder i Belbins teamprofiler og en teamanalyse end en test, der viser egenskaber og personlighed.

Belbins teamroller, som også kaldes grupperoller, har fokus på den enkelte medarbejders foretrukne adfærd og bidrag til samarbejdet.

Med teamprofiler på hver enkelt medarbejder og en samlet teamanalyse kan du derfor udvælge de medarbejdere, der egner sig bedst til at arbejde sammen. Eller du kan give et eksisterende team nyt liv med profilerne og en teamanalyse, der sætter fokus på medarbejdernes styrker og svagheder i forhold til samarbejdet og giver medarbejderne en indgående forståelse for sig selv og hinanden.

Læs en kort beskrivelse af teamrollerne

Få min e-bog med introduktion til teamrollerne

Få oplysninger om pris og fremgangsmåde. Ring til mig på telefon +45 27 50 62 13

hvorfor gør de ikke som du gerne vil have dem til?

Bliver du frustreret og irriteret over, at dine medarbejdere opfører sig på en måde, så de ikke bidrager positivt til at løse jeres daglige opgaver?

Genkender du for eksempel

 • Den medarbejder, der har en irriterende vane med at kommandere rundt med kollegerne
 • Den medarbejder, der altid er bekymret og kritisk og er hurtig til at påpege, hvis en kollega laver fejl
 • Den medarbejder, der absolut ikke er med på ændringer og helst vil gøre, som I plejer

Du står i den situation, at selvom de daglige opgaver bliver løst, så oplever du korridorsnak. Du hører dine medarbejdere omtale kolleger negativt, eller at der bliver talt om ”os” mod ”dem”.

Jeg ved, at du forsøger at rumme hver enkelt medarbejder. Jeg ved, at du ønsker, at dine kolleger skal føle sig godt tilfredse på jeres arbejdsplads. Jeg ved, at jeres arbejdsplads er en forretning, og I skal levere resultater.

2 sider af samme sag

Jeg kan trøste dig med, at dine medarbejdere er helt almindeligt menneskelige, og at de kan levere varen. De er bare ikke ens, de har forskellige egenskaber. Egenskaber, der kan være fordele eller ulemper alt efter situationen. Og giver du dem mulighed for at blive bevidste om dette, giver du dem muligheden for at tage ansvaret for, at I sammen skaber den bedst mulige arbejdsplads.

Dine medarbejderes adfærd vil ændre sig markant, når I sætter fokus på jeres forskelligheder og skaber forståelse for, hvad hver enkelt person bidrager med. Når dine medarbejdere bliver bevidste om sine egne og kollegernes roller i samarbejdet, får de øjeblikkeligt en positiv opfattelse af hinanden og af, hvordan den enkelte agerer i det daglige arbejde. Der vil ikke længere være grund til at tale om ”os” og ”dem”.

Og du vil notere dig, at de personer, der er beskrevet ovenfor også er:

 • Den medarbejder, der lynhurtigt kan se, hvem der er de bedste til at løse en given opgave
 • Den medarbejder, der sikrer at kvaliteten af jeres arbejde altid er i orden, og at I afslutter opgaven tilfredsstillende
 • Den medarbejder, der loyalt, flittigt og samvittighedsfuldt udfører de daglige rutineopgaver

De 2 typer adfærd er 2 sider af samme sag – eller af samme TEAMROLLE. Det er en beskrivelse af de svagheder og styrker, der følger med 3 af de 9 definerede roller, der indgår i Belbins teamroller.

TIP:

Få e-bogen "Hvem er hvem" - en introduktion til Belbins 9 teamroller

Tast din mail ind i boksen herunder, så får du et link til e-bogen direkte i din indbakke.
Du tilmelder dig samtidig MAX Positive mail om godt samarbejde og go' arbejdslyst.
Du kan naturligvis melde dig af maillisten igen til enhver tid.

Teamrolleprofiler og en teamanalyse sikrer det gode samarbejde

Udgangspunktet er en individuel teamrolleprofil for alle medarbejdere. Profilerne udarbejdes på baggrund af en personlig besvarelse samt feedback fra 4 selvvalgte observatører. Besvarelserne foregår on-line.

Teamrolleprofilerne giver et nøjagtigt billede af hver enkelt medarbejders foretrukne teamrolle/adfærd i samarbejdet.

På baggrund af de individuelle profiler laver jeg en teamanalyse, der viser fordelingen af jeres teamroller. Analysen viser, hvor I supplerer hinanden, hvor I overlapper hinanden, hvor der er udviklingsmuligheder og hvor I evt. har brug for at tilføre resurser udefra.

Med analysen får du og dine medarbejereet præcist og objektivt billede af gruppen og gruppens samlede potentiale. I får en unik mulighedfor at italesætte jeres styrker og svagheder, og dermed lave aftaler der giver jer det optimale afsæt for det bedst mulige samarbejde.

Det betyder, at I kan

 • Forbedre jeres kommunikation
 • Styre uden om konflikter
 • Fordele opgaverne optimalt fra igangsættelse til evaluering.
 • Skabe basis for, at medarbejderne selvstændigt kan tilrettelægge og løse opgaverne

Sidegevinsterne er:

 • I får et værktøj til at udvælge og implementere nye medarbejdere
 • Hver medarbejder bliver bevidst om sit unikke bidrag til samarbejdet
 • I øger tilliden og forståelse mellem kolleger
 • Større trivsel og godt psykisk arbejdsmiljø

Jeres udbytte:

 • I skaber grundlag for effektive arbejdsrelationer
 • I får indblik i teamets udviklingspotentiale
 • Et værktøj til at opnå de resultater, I ønsker.
 • I får mere ud af lønkronerne og de medarbejdere, der allerede er i virksomheden

Fakta om Belbins teamroller, teamanalyse og teamprofiler

Når du kender de 9 roller, kan du sammensætte din medarbejdergruppe, så medarbejderne supplerer hinanden, og du skaber fundamentet til det bedst mulige samarbejde.

Belbins teamroller beskriver de 9 typer af adfærd, kaldet teamroller, der er nødvendige for at et team kan fungere optimalt og mest effektivt.

En Belbin teamanalyse og teamprofiler er en yderst effektiv metode til at optimere samarbejdet i en gruppe af medarbejdere.

En teamanalyse er et præcist og objektivt billede af den aktuelle situation i medarbejdergruppen, hvilke roller der er repræsenteret og hvilke der med fordel kan styrkes eller tilføres.

Den individuelle teamrolleprofil er en beskrivelse af den enkelte medarbejders bidrag til samarbejdet. Som oftest har vi 2-3 roller, der falder os naturligt, et par roller som vi kan varetage, og 1-2 roller som vi helst skal undgå.

Belbins 9 teamroller

 • Koordinator
 • Formidler
 • Kontaktskaber
 • Igangsætter
 • Afslutter
 • Specialist
 • Idémand
 • Analysator
 • Organisator

Opfølgning med en workshop

I kan med fordel følge en teamanalyse op med teambuilding eller en workshop med fokus på kommunikation, anerkendelse og feedback. Emner som jeres virksomhedskultur og fælles mål og værdier er også gode at kombinere med Belbins teamroller.

Ring til mig på +45 2750 6213. Du får hurtigt afklaret om en teamanalyse og treamrolleprofiler kan hjælpe jer til at blive bedre til at samarbejde, kommunikere bedre og få bedre resultater.

Link til Freebee + tilmelding til MAX Positive nyhedsmails

KONTAKT MAX POSITIV
+45 2750 6213
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Adresse

MAX Positiv v/Ann Dorthe Pedersen
Vesterdalsvej 20
7000 Fredericia

CVR nr.: 32957722

facebook 32 linkedin 32 

send Mig en besked

Email:
Emne:
Besked:
Hvad er 2 + 2?

Få MAX Positive nyhedsmails

Jeg skriver om relationer, adfærd, teamudvikling, kommunikation og andet, der vedrører det gode samarbejde og go' arbejdslyst. Når du tilmelder dig, får du e-bogen "Hvem er hvem" om de 9 teamroller, der skaber de bedste teams.