ann dorthe profilbillede

ANN DORTHE PEDERSEN

Erhvervscoach med fokus på gode teams, samarbejde, trivsel og resultater
+45 2750 6213

God kommunikation kræver (vel)vilje

En personlig beretning om sprogforvirring, forudsætninger og vilje

For mange år siden (- jeg var lige blevet student, så det var helt præcist i 1979) arbejdede jeg på aftenholdet på Rahbek Fisk i Fredericia. Der var flest kvinder ansat - og tonen var rå, men hjertelig.

Der var dog også ansat mænd, mest som maskinpassere + en mand fra Tyrkiet, hvis opgave var at vaske de plastikkasser, som fisken blev transporteret i, i en stor kassevaskemaskine.

Havde man været syg, blev man som oftest sat til at hjælpe i kassevasken, når man kom tilbage, indtil man igen kunne indgå i den normale turnusordning næste dag. Alle frygtede at skulle hjælpe i kassevasken, fordi kassevaskemanden ikke forstod eller talte dansk ret godt, og han blev frustreret og irriteret, når man ikke forstod hans instruktioner.

En enkelt gang kom jeg til at arbejde sammen med kassevaskemanden.

Og det blev ret hyggeligt. Faktisk var det den dovneste tjans på hele fabrikken, da kasserne jo næsten vaskede sig selv. Og vi fandt ud af at tale sammen på en blanding af dansk, tysk, engelsk og tegn og fagter. Så kassevaskemanden klappede mig på skulderen, smilte stort, delte sin lækre tyrkiske mad og te med mig, og jeg hørte til i kassevasken i hele 3 dage.

Denne oplevelse lærte mig, at for at kunne kommunikere bedst muligt med dine kolleger, kræver det at du har både viljen og forudsætningerne. Med mit spritnye eksamensbevis som sproglig student, havde jeg forudsætningerne. Og fordi jeg havde forudsætningerne, var det let også at have viljen.

Men det er viljen, der er afgørende!